Blog Martin van Doren: ‘Nog een optie’

De discussie c.q. klaagzang is weer helemaal terug van weggeweest: de verhoging van de abonnementsprijzen van de verschillende telecombedrijven, als gevolg van de overeenkomsten met FOX-Sport (door sommigen ook wel aangeduid als: de voetbalbelasting). Veel suggesties over hoe je goedkoper uit zou kunnen zijn, maar de goedkoopste ontbreekt steevast.

Toegegeven: het vraagt een extreme aanpassing van het kijkgedrag. Voor de oplossing moet je zeker niet aan de programma’s van RTL en SBS vastgebakken zitten, en niet-Nederlandse producties behoren dan ook tot het verleden. De oplossing heet: BVN. De zender met “het beste van Nederland van Vlaanderen”, lees van NPO en VRT (waarbij dat ‘beste’ uiteraard zeer subjectief is).

De zender is door geo-blocking (eigenlijk een omgekeerde geo-blocking) weliswaar in Nederland en Vlaanderen niet via het internet te zien, maar daar zijn de Astra 1L en Hot Bird Europe satellieten, op respectievelijk 19 en 13 graden Oost. BVN zendt daar Free To Air (FTA) uit. Als je met dit aanbod uit de voeten kunt is het eenmalig de aanschaf van een ontvanger en een schotel, en dan is het gratis, en ook nog eens reclamevrij. Heel erg aanlokkelijk lijkt het mij niet, maar het kan.

Via de Astra satelliet komt dan ook nog eens het volledige aanbod van de Duitse publieke zenders FTA binnen in HD kwaliteit (ARD, ZDF, NDR, MDR, WDR, RBB, HR, BR, SWF, SR en een rits van themakanalen van ARD en ZDF). En voor wie dat nog niet genoeg is: het wemelt op de Astra satellieten van FTA zenders waarvan nog nooit iemand gehoord heeft.

Voor een kleine investering meer (een ander soort schotel en een extra kop) haalt u via de Astra-2 satelliet het volledige pakket van BBC, Channel 4, Channel 5 en ITV (en nog véél meer) binnen; FTA uiteraard. Dan blijkt opeens dat BBC meer is dan BB1, BBC2 en BBC4. Wonderlijk genoeg zit BBC World niet op deze Astra satelliet, maar wel weer op de Hot Bird Europe.

Ook aan radioprogramma’s geen gebrek: meer Engelse en Duitse radiozenders FTA te ontvangen dan er ooit op de voorkeuzetoetsen van een gewone radio zullen passen. Voor de Nederlandse radio zit u nog wel vast aan een DAB+ ontvanger, of als u minders zenders wilt een FM ontvanger.

Voor wie heel principieel geen “voetbalbelasting” wil betalen, en bereid is om extreme concessies in het kijkgedrag te doen, is er dus wel een oplossing, en op termijn zelfs een hele goedkope. Het lijkt mij geen echte aanrader, maar het is een optie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*