Blog

Blog Jan Slagter: ‘Uit dat ding!’

Door: Jan Slagter - October 9, 2018

Roken op tv, mag dat wel? Die kritische vraag werd gesteld toen ik op 1 oktober bij Jeroen Pauw in de uitzending in het kader van de actie Stoptober mijn laatste sigaret rookte. Het simpele antwoord is: nee, dat is bij wet verboden.

Eenvoudigweg omdat een televisiestudio een plek is waar cameramensen en geluidstechnici hun werkzaamheden uitvoeren en roken op het werk sinds 2004 verboden is. In principe heeft het er dus niets mee te maken dat het aan de kijkers tonen van een rokend persoon tegen de regels zou zijn. De werkelijkheid is echter iets complexer. Want de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die dit soort zaken in de gaten houdt en bij overtreding boetes kan uitdelen, houdt gelukkig wel degelijk rekening met de onderliggende bedoeling. Zo kreeg de VPRO een aantal jaren geleden een boete (van 600 euro) omdat cabaretier Hans Teeuwen tijdens de gehele, drie uur durende uitzending van ‘Zomergasten’ had zitten roken. Maar toen eerder dit jaar advocaat en Kamerlid Theo Hiddema heel even rokend te zien was in het satirische programma ‘Dit was het nieuws’ greep de NVWA niet in, omdat het een spontane grap betrof.

De NVWA kijkt altijd naar de motieven en de beweegredenen van de roker. In mijn geval was het doel evident: de actie was helemaal gericht op het duidelijk maken hoe goed het is om te stoppen met roken. Bent u benieuwd of ik het niet-roken nog steeds volhoud en hoe zwaar ik het als verstokte roker daarmee heb, lees dan volgende week in MAX Magazine het vraaggesprek met mij en mijn mede-stoppers Katja Schuurman en Kees van der Spek. Ik kan u nu al verklappen: het is zwaar, erg zwaar…

Onzorgvuldigheden of inhoudelijke feedback? Meld het ons.


« SVOD-dienst Paramount komt naar Europa Jelmer Wind en Tom Schoufs starten YouTube Services Company 5PM »

Deze site is gemaakt door Two Kings en draait op Bolt.